Ulice a mrtvice

03.10.2012 10:10

"Ulice" jistě patří mezi nejsledovanější seriály. Nemoc mě přivedla ke sledování i některých podobných seriálů. Bránil jsem se. Nemoci i seriálům.Některým odolávám dosud. Kdo chce, svoje si najde i v těchto "uměleckých dílech" . Poslední díly se také zabývají problematikou cévní mozkové příhody - mrtvice. Sice ne nějak do hloubky, ale dostatečně. Jestli máte možnost, podívejte se na starší díly (myslím ze dnů 1.a 2.10.2012). Je názorně předvedeno, jak se člověk chová "divně, jinak" . A, co je třeba dělat. Je nutné volat ihned 155 (nebo 112 - "integrovaný záchranný systém"). Rozhoduje rychlost. Mozek začíná mít po 4-5 minutách bez kyslíku vážné problémy.  Následuje citace z článku ČTK: Při vážném ohrožení života je lépe vytočit číslo záchranné služby 155 než celoevropsky funkční krizové číslo 112. Na čísle 155 totiž zvednou telefon studované zdravotní sestry, zatímco na čísle 112, které provozuje hasičský sbor, operátoři teprve musejí hovor vyhodnotit a předat. Dochází tak zbytečně ke zdržení, přitom v záchraně lidského života hrají někdy roli minuty či dokonce sekundy, řekla ČTK mluvčí středočeské záchranky Nina Šeblová.

Operační střediska záchranné služby fungují nepřetržitě 24 hodin denně. Operátorky mají vyšší zdravotnické vzdělání a jsou školené na to, aby cílenými dotazy dokázaly po telefonu vyhodnotit zdravotní stav pacienta a podle jeho závažnosti vyslat k nemocnému záchranáře.

Pro volajícího platí základní pravidlo: srozumitelně říci, kdo volá, kde a komu se co stalo a jaké má pacient obtíže. Měl by také uvést telefonní kontakt, kdyby si operátorka musela ověřit nějaké údaje či se doptat na cestu, když sanitka nemůže najít správný dům.

Pokud se člověk v ohrožení života nachází v místech, kde je orientace složitá, je lépe vyslat někoho naproti sanitce, aby jí ukázal cestu. Také je dobré popsat výrazné orientační body v okolí, upozornit například na samoobsluhu, kapličku či kostel v blízkosti.  Konec citace. 

 

luk