Trávicí systém

06.01.2020 16:38

K životu potřebujeme energii. Zdroj síly a dalších nezbytných látek je v potravě. K jejímu zpracování slouží trávicí soustava. Někdy jste mohli zaznamenat výraz "GIT", což jsou první písmena výrazu "Gastro - Intestinální - Trakt". Jasně dává představu o tom, že trávicí systém je vlastně skoro 8 m dlouhá "trubice", ve které se jídlo a tekutiny za pomocí žláz a dalších orgánů, zpracovávají. Rozloží se, oddělí se využitelné a vyloučí se naopak nepotřebný zbytek. Z těla také dojde k vyloučení škodlivých a toxických látek. To je jeho základní úloha a funkce. Celou cestu lze jednoduše popsat: ústní dutina, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo a konečník s řitním otvorem. K úspěšnosti této soustavy přispívají zuby, slinné žlázy, játra a slinivka. O ústech jsem se již zmínil. Zde dochází k prvnímu rozmělnění potravy, jejímu navlhčení slinami a i prvnímu chemickému zpracovávání. Především je nutné získat jednoduché cukry (zdroj velmi rychle dostupné energie), rozložit bílkoviny a složité tuky přeměnit na ty lépe zpracovatelné. Cílem je tedy vytvoření zdrojů energie a získání látek, které si tělo samo vyrobit neumí, nebo jich potřebuje více. Celá cesta je provázena žlázami (nejprve slinnými) a pak orgány, které vylučují různé tekutiny, zajišťující právě to trávení cukrů, bílkovin a tuků. Pochopitelně je důležitá kvalita toho, co tělu dodáme. (To je ale zcela jiná kapitola). Z nich se dostane jícnem vše, co jsme pozřeli, do žaludku.
   Tady čeká na to, co byl původně biftek-medium s přílohou, velmi kyselé prostředí. Za něj především může velmi agresivní kyselina chlorovodíková (HCL). Ta pomáhá dokonale rozložit bílkoviny. Aby ale nerozežírala také sliznici žaludku, je zde produkována látka, která ji chrání. Jak je nepříjemné kyselé prostředí žaludku, můžeme pocítit, když se nám tzv. vrátí šťávy. Jícen proti tomu totiž ochranu nemá, a proto pociťujeme nepříjemné pálení. Žaludek, do kterého se vejde cca 1,5 kg natráveniny, se zcela vyprázdní asi za 4-5 hodin. (zajímavá pozn. k HCL - Přestože se dá běžně koupit, nedoporučuje se s ní pracovat bez ochranného oděvu, rukavic a zejména brýlí).
   Poté putuje natrávenina přes dvanácterník do tenkého střeva. Jeho povrch je zvětšen (až na 300m čtv. - to je zhruba čtverec o rozměrech 17m x 17m) pomocí klků, což jsou útvary vysoké kolem 1 mm, které vyčnívají do prostoru střeva.
   Do trávicího traktu se mimo jiné dostává i příměs látek, pomáhajících i trávení tuků (slinivka a játra). Tenké střevo je velmi dlouhé (asi 5 m). 50% obsahu jej opustí za 2,5 až 3 hodiny. Pokud člověku funguje zažívání bez problémů, pokračují zbytky tlustým střevem ke konečníku a 1- 2x denně opouštějí postupně tělo řitním otvorem. Celkově setrvají v tlustém střevě 30-40 hodin. Ze zažívacího systému je krev odváděna do jater, která jsou něco, jako biochemická továrna. Jsou také zásobním orgánem, ale hlavně metabolickým centrem organismu. Vyrábějí, kromě jiného, žluč, očišťují tělo od toxinů a z mnoha, i jedovatých látek, tvoří produkty organizmu neškodné (ty pak odcházejí stolicí). Také díky intenzivní činnosti jsou nejteplejším orgánem těla. (asi 40 st. C). Celým systémem a jeho nemocemi se zabývají internisté a další specialisté. O chorobách, obecně i konkrétně, rozepíši po ukončení prohlídky těla.

 

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz