"To je od krční páteře" 2

16.02.2020 18:43

Minule jsem psal, že z úst odborníka, ale i mnoha domácích radilů, lze slyšet výrok: " T O J E  O D  K R Č N Í  P Á T E Ř E ".
   Krk ale není jen páteř. Je to velké množství svalstva, hrtan, hltan a uzliny (těm nejznámějším říkáme mandle).
   Všechny potíže tedy nepocházejí jen od krční páteře, ale souvisí s krkem a vším, co v něm je.
   Abych problematiku krční páteře trochu přiblížil, vzpomeňte si na drůbeží krk, nebo králičí hřbet. Mezi obratlovými trny je spousta svalů. Jsou různě dlouhé a veliké. Podobným způsobem je to uspořádáno i u nás. I na hrudníku a bederní páteři. To, co na páteři nejvíc bolí, bývá právě to svalstvo. Krku, především jeho vnitřku, se věnuje krční lékař (ORL).
   Nejznámější krční nemocí je nepochybně angína, kdy se zánětem bojují hlavně krční mandle. Vnitřek krku zarudne, nateče, mandle se zvětší a mnohdy se pokryjí bělavými ložisky infekce. Krk bolí, bývá bolestivé polykání. Jsou-li opakované a řádně neléčené, mohou se stát samy zdrojem zánětů v těle. Proto byste neměli angíny zanedbávat. Většinou vyžadují antibiotika a správný léčebný režim (klid a postel). Občas se stává, že při viróze přestane člověk mluvit ("spadne to na hlasivky"). V té chvíli je nutné udělat totéž, co s každou zanícenou tkání. Potlačit zánět a dodržovat přísný klid. V tomto případě pochopitelně hlasový. Zdůrazňuji to proto, že mnozí z vás se snaží mluvit, co to jde. To je zásadní chyba. Na nemocných hlasivkách totiž můžeme způsobit nepříjemné změny, které pak vyžadují komplikovanější léčení.
   Z názvu ORL (ušní, nosní, krční) vyplývá, že příslušný lékař na tomto oddělení není jen krční, ale stará se nám i o nos a uši. Poruch sluchu je samozřejmě mnoho. Kromě tzv. stařecké nedoslýchavosti se můžeme dočkat i jiných problémů. Všechny by měl posoudit odborník. Dokonce i odstraňování ušního mazu z ucha by měl dělat lékař. Tvorba ušního mazu je přirozená věc a určitě tolik nesouvisí s dodržováním hygieny. Mnozí si to myslí. Ucho se snaží čistit různými domácími šťourátky. V jednodušším případě si ucho pořádně ucpou, nebo si, v tom horším, poškodí ušní bubínek.

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz