Psychika a zdraví

01.02.2020 15:21

Když písničkář Jaroslav Hutka zpíval písničku "Hádala se duše s tělem", vycházel z lidových písní, které uspořádal kněz, teolog a národní buditel František Sušil. V sebraných písních (neuvěřitelných zhruba 2400) se tato věčná otázka často objevuje.
                        Jakou moc, jaký vliv, má psychika na tělo?

                                               V   e  l   k   ý .

Zejména poslední století (i legendární "století páry") výrazně obrátilo lidstvo k technice. Mimo jiné i v naději, že věda vyřeší, nebo alespoň objasní, mnohé zdravotní problémy.

Docházelo tak k zapomínání na to, že člověk není jen tělo. Že má své city, svá trápení, své touhy, své radosti, …

V posledních desetiletích se lidé probouzejí a vliv psychiky na své zdraví nejen připouštějí, někteří jí dávají velký význam.

Vyjádřeno technickou mluvou, působení psychiky na vznik a průběh nemocí a uzdravování se udává 70-80%. Je to pochopitelně těžko změřitelné, ale svědčí to o tom, že její podíl na nemoci je velký.

Život nám nabízí mnoho příkladů. Zřejmě napíšu samostatný článek, kde vás s těmi nejznámějšími seznámím.

Existuje řada chorob, u kterých je jejich vznik svázán s určitým psychickým stavem.

Na téma vlivu psychiky na vznik a průběh nemoci bylo napsáno mnoho článků. Nelze si nevšimnout oprávněného vzestupu významu psychosomatické medicíny (zabývá se vlivem psychiky na tělo). ! Pozorně si ale vybírejte, než své zdraví někomu svěříte. Internet je plný různých institucí a webů, které trendu zájmu o psychosomatickou psychosomatickou medicinu využívají a nabízejí vyléčení čehokoliv čímkoliv. 

(Právě jsem si několik takových webů pročetl a . . . ) Pečlivě vybírejte, než se někomu svěříte!

Toto téma bychom mohli rozebírat donekonečna.
Vždyť i na mé příhodě má velký podíl pracovní stres.
Proto hodně, a nejen já, doporučuji dostatek odpočinku, především aktivního.
Jeden z mých starších a hodně zkušených kolegů, který celý život pracoval v lázních říkal, že dovolená by měla být alespoň v trvání třech (3) týdnů. 1. týden se člověk "vzpamatovává". 2. týden si "zvyká na klid". 3. týden "začíná fixovat pohodu". V běžném životě je to, bohužel, prakticky nereálné. "Pobytová dovolená" by měla být s plnou penzí, protože žena, která se musí celou dovolenou starat o hladové krky rodiny, přijede z dovolené často ještě vyčerpanější.  Z toho důvodu by měli lidé jezdit do lázní. Nemusejí se o nic starat a jen relaxují.

Je třeba si však uvědomit, že psychika má na nemoci veliký podíl, ale ne jediný. Každý by měl chodit na PRAVIDELNÉ lékařské prohlídky. Říká se jim také preventivní. S přibývajícím věkem se riziko výskytu nemocí zvětšuje, nejen těch onkologických.

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz