Oko 3. díl - Zelený a šedý zákal a další nejčastější problémy

14.12.2019 21:34

 

Šedý zákal (katarakta) je nemoc oka, při které se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno. Při léčbě se "špatně průhledné okno", tedy zakalená čočka, nahrazuje tenkou umělou čočkou. Ve světě je dnes i přes pokročilou moderní léčbu stále jednou z hlavních příčin slepoty v rozvojových zemích. Podle WHO je šedý zákal celosvětově zodpovědný za 48% případů slepoty v dospělosti (okolo 18 miliónů lidí).
Další známou nemocí je zelený zákal (glaukom). Podstatou je poškození očního nervu. Nejčastěji v souvislosti s vysokým nitroočním tlakem. Někdy nebývá vysoký nitrooční tlak prokázán. Z dalších příčin to bývá třeba infekce, porucha regulace tvorby nitrooční tekutiny, nebo ucpání odtokových kanálků pro tuto tekutinu. Zvýšený nitrooční tlak představuje nejdůležitější rizikový faktor pro vznik glaukomu. Často se na něj přijde v souvislosti s bolestí hlavy. Proto by mělo být oční vyšetření součástí komplexního neurologického vyšetření.
Ječné zrno. (lidový název). Bolestivé zarudnutí relativně malého úseku víčka mezi řasami bývá způsobeno ucpáním mazových žláz. Někdy zhnisané ložisko praskne samo, někdy je mu třeba pomoci chirurgicky.
Pálení, řezání očí souvisí nejčastěji s bohatým prokrvením oka. Zejména spojivek a bělma. Tyto nepříjemné pocity bývají vyprovokovány zakouřeným prostředím, přehnaným namáháním očí, alergiemi, cizím tělesem, nebo zánětem. Pocit cizího tělesa může právě vyvolat i zvětšená žilka. Oko je totiž velice citlivé a i tuto změnu registruje. Při pracích, kde je možnost odštípnutí nějakého kousku materiálu, byste měli používat ochranné brýle. (Z vlastní zkušenosti vím, že dioptrické nedostačují). Zejména broušení, řezání a štípání. V případě, že se vám podaří nějakého nezvaného hosta do oka zachytit, pokuste se jej vypláchnout, nebo vyjmout. Rozhodně si ale zoufale a usilovně nemněte víčka, protože byste si mohli poškodit rohovku. Tento defekt můžete cítit, jako cizí těleso, které budete chtít vyndat stejným způsobem. To se vám ale pochopitelně nepodaří. Proto byste měli zajít za očním lékařem. Ten má dostatek prostředků, aby odhalil i tělísko, které je normálně špatně viditelné.
Pozor na to, že ale i obtíže, zdánlivě s očima nesouvisející, mohou mít "oční příčinu". Bolesti hlavy, závratě,... Proto by se nutnost očního vyšetření neměla zanedbávat.

   Jak jsem vám připomněl minule, oči jsou pro vnímání světa kolem a život velmi důležité. Jejich zdraví tedy věnujte velkou pozornost.

 

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz