Kůže je důležitější než si myslíte

30.12.2019 13:30

"To by člověk vyletěl z kůže!", "Dneska se necítím ve své kůži" a víc dalších průpovídek.
Proč jich existuje tolik? 
To proto, že je kůže pro člověka důležitá.

   Není to jen zevní obal, ale má své specifické funkce a pokud je z jakýchkoliv důvodů poškozena (popáleniny, chemické látky), může člověk i zemřít.
   Pokrývá naše tělo zvenku. Na trupu asi 30%, horních končetinách 23%, dolních končetinách 36% celkové plochy. Skládá se ze samotné kůže, na níž je pokožka a pod ní podkožní vrstva.
  
Z pokožky se neustále odlučují odumřelé buňky. (Jeden z profesorů na naší lékařské fakultě říkal, že to jsou "ty omrvinky, které od sebe odháníme ve vaně"). Zhruba za 3 týdny se zcela obmění. Za celý život z nás takto odpadne asi 20 kg starých buněk.
   Obsahuje receptory-čidla na hmat, teplo a chlad. Ty na chlad jsou blíže povrchu a proto i horký předmět můžeme zpočátku vnímat, jako studený. Kůží odchází pot, ten nás také ochlazuje. Nejvíce potních žláz je v podpaží, na čele, dlaních a ploskách. V podkoží se usazuje, všem známý, někdy hodně nepříjemný, podkožní tuk. Tento tuk je ale i u hubených lidí. Kůže je řazena mezi orgány. Oprávněně. Nejen pro svou velikost - průměrný -70kg vážící člověk - má plochu pokožky zhruba 1,7 čtverečního metru. Váhově asi 7% váhy těla. Je počítána mezi orgány i proto, že nás chrání, významně se podílí na udržování tělesné teploty, je hranicí mezi vnitřním a vnějším prostředím. Dochází tak i k vylučování nevhodných látek a vstřebávání látek (třeba mastí, gelů a kosmetických přípravků). Bohužel se ale kůží do těla dostávají i látky pro tělo nevhodné. Kůže velice dobře reaguje na změny vnitřního prostředí, vnitřních orgánů, ale i na psychické podněty. Je velmi dobrým indikátorem zdraví a nemoci. Nejznámější příklad lze asi najít u dospívajících chlapců a jejich vrstevnic. Svádějí intenzivní boj s projevy hormonální bouře při dospívání, která se viditelně projevuje také na jejich pleti.
Kosmetický průmysl na této "hrůze v podobě pupínků"  velice dobře vydělává.
Ve chvíli, kdy toto období mizí, nepříjemný výsev vřídků se zmenšuje. Ano, akné sice občas přetrvává i do dospělosti. Za tím ale bývá nějaký hlubší problém. Kůže je jakýmsi mluvčím, odrazem, zrcadlem nitra. Chlupy, vlasy a nehty mohou také ukazovat na nějakou nemoc. "Mluvíme" nejen řečí těla, ale i kůže nám dosti zřetelně signalizuje, jaký je stav naší tělesné schránky. Zda je nám horko nebo zima, jsme-li rozpačití, rozčilení nebo se stydíme. A podobným způsobem nám také sděluje, že uvnitř není vše v pořádku."

 

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz