Hrozba nové pandemie

05.11.2020 16:37

Ohrožuje nás další pandemie.

PANDEMIE DEZINFORMACE.
   Člověk se bojí od pradávna všeho, co by mohlo ohrozit jeho existenci, včetně zdraví.
   Pandemie COVID-19 je bezpochyby  hrozbou.
   Ke kterým teoriím a prognózám se přiklonit, kterým radám věřit.
   Situace zneužívají ti, kteří chtějí na lidské nevědomosti vydělat. Někteří jsou vedeni politickými cíly. Těch motivací je více. Třeba se jen chtějí zviditelnit, protože jejich hvězda uhasíná.
   Vystupují různým způsobem - od "emotivního bojovného zvolání" po "prezentací vědeckých studií". Jsou to různé, více, či méně známé osobnosti rozličných odborností.
   Jisté ale je, že z internetu a prostřednictvím prapodivných mailů se na nás valí doslova záplava "zaručených", "šokujících" a "tajných" informací, které "musíte ihned poslat dál ještě dřív, než je smažou".  
   Lidé jsou vystrašení. Mnohdy psychicky vyčerpáni izolací, odloučením od blízkých, děsivými scénáři a pak snadno uvěří čemukoliv, co jim dává nějako naději, nebo alespoň jasné obrysy toho, co se děje a jak bude!
   Jak naložit s tím, co se tváří věrohodně. Jak se zachovat? Jak poznat, co je pravda?
Člověk by měl především nejspíš věřit lidem, kteří jsou v dané věci odborníky. Při budování zahrady je rozumnější věřit zahradníkovi než elektrikáři, byť má třeba pěknou zahradu  

   A chybějící kontakt s lidmi, především rodinou? Zkuste nějakého z "kecálků" (Skype, Messenger, WhatsApp, ...). Je jich hodně a fungují i na telefonu.

Problematika šíření "zaručených informací", "dobře míněných rad", "revolučních výrobků" není nic nového. Jen je, podle mě, tento trend stále nebezpečnější.
Mistry v šíření zdánlivých pravd jsou tzv. DEZINFORMAČNÍ WEBY. (Dezinformační weby skoro nikdo nezná, jejich smyšlenky ale ovlivňují většinu národa).

Objasnění toho, o čem jsem Vám napsal a více informací najdete v těchto článcích:
Dezinformační weby, Co je to HOAX, Jak nešířit "bludy"

A co je velmi důležité: 

                                                        Seriózní člověk nehodnotí to, co nezná, čemu nerozumí.


Dr. Václav Lukáš