Hlava

06.11.2019 13:55

Hlava

"To, co je vidět, jsou oči, uši, nos a ústa. To, co je skryto, je mozek .
Tedy alespoň se předpokládá, že většina lidí tam mozek má. Nikoliv jen dutinu. Nebo, že nemá hlavu jen na čepici. Hlavně . . . mozek vcelku dobře chrání lebka. Její tvrdost ale způsobuje některé odlišné reakce na chorobné procesy, než v jiných částech těla (O tom budu psát v jiném článku konkrétněji). 
Hlava je hodně důležitá a proto je dobré chránit ji.
Oči, nos a uši (smyslové orgány) jsou jakési senzory. Posílají vjemy do tzv. podkorových center. Odtud pokračují dále mozkem nervovými drahami k dalšímu zpracování. Po vyhodnocení příslušná mozková ústředí vydají pokyn, odpovídající signálu. O mozku vám blíže napíši příště. Oči a uši jsou schopny zajistit správnou orientaci v prostoru. Tím, že zachycují data z lehce odlišných oblastí, umí mozek reagovat na okolí správně. Vydatně pomáhají i informace z ostatních "čidel", umístěných ve svalech, kloubech a pokožce. Zejména v tom, že upřesňují naši polohu, pohyb v prostoru a také lepší vykonávání příkazů mozku.
V praxi to např. znamená, chci-li chci vzít se stolu skleničku, oči vyhodnotí situaci a mozek vydá příkaz ruce, aby skleničku podala. Tento velmi složitý pohyb je neustále kontrolován tzv. zpětnou vazbou a je upřesňován tak, aby byl proveden co nejlépe. Jakákoliv porucha na této trase se může projevit chybnou reakcí. Takovou, všeobecně známou poruchou je opilost, kdy dochází především k projevům poškození buněk mozečku. Člověk se motá, naráží do okolí, má nepřesné pohyby, mluví nesrozumitelně. Podobné projevy mohou ale znamenat poruchu i v jiné oblasti mozku. To by měl ale rozpoznat odborník. Trénink a rehabilitace jsou zaměřeny právě na zlepšení těchto funkcí. (Například hod míčem do basketbalového koše je nesmírně složitý a je nutné trénovat ho pečlivě a dlouho). Je pochopitelné, že v pořádku musí být právě i ty zmiňované oči a uši. 
Proto se při řádném vyšetření zapojují i další odborníci. 
Při jakémkliv odlišném fungování zajděte k lékaři. Může jít o banalitu nebo i o první signály závažnějšího onemocnění (mrtvice, zánět, nádor, ...)

MUDr. Václav LUKÁŠ, dr@pomrtvici.cz