Zázračný, záhadný a také zvláštní mozek.

02.03.2020 23:18

   Přívlastků bychom mohli nalézt mnoho. Jisté ale je, že mnohé zůstává neodhaleno. V mozku je asi sto miliard nervových buněk. Velice obtížně představitelné množství tzv. neuronů. Jejich těla jsou v šedé hmotě (to jsou ty buňky, kterými se rád vychloubá proslulý literární detektiv Hercule Poirot).
   Na každé nervové buňce jsou výběžky. Do buňky jich vede poměrně mnoho, z ní odchází jedna. Tato nervová vlákna jsou v bílé mozkové hmotě. Mozková tkáň je velice zranitelná a je významné, že zničené mozkové buňky neregenerují (to víme zatím). Mozek tvoří svou hmotností asi 2% celkové váhy člověka, ale ke svému bezchybnému fungování potřebuje asi 20% kyslíku, tedy podstatně víc, než ostatní tělo. Úplné zamezení přístupu vzduchu k mozkovým buňkám po dobu delší než pět minut způsobuje definitivní odumření s následkem neurologických obtíží. Při snížení energetických nároků mozku (třeba podchlazení) může být tato doba i delší.
   U mozku je popsána tzv. plasticita, kdy je schopen člověk za pomoci správné rehabilitace "vytvářet nové funkční spoje" . Tréninkem se dají vypěstovat nové dovednosti, resp. zdokonalit ty stávající. Časem se z nich stávají automatizmy, nad kterými člověk nemusí přemýšlet. Toho se právě úspěšně využívá při rehabilitaci.
   Mozek je chráněn v lebce, to ví jistě každý. Ale tato tvrdá kostěná schránka způsobu jednu nepříjemnost. Cokoliv se děje v mozku a nabývá objemu se nemá kam šířit (třeba krvácení, zánět nebo otok). Když se dělá "boule"na hlavě (hromadí se krev pod kůží), zvětšuje se. Kromě bolesti a změny tvaru hlavy moc škody nenadělá. Když se ale totéž děje vevnitř, je utlačován mozek a to se opět projevuje neurologickými příznaky.

    Když ale probíhá krvácení pod mozkovými obaly (blanami, plenami) hodně pomalu (to může způsobit i nevelký úder do hlavy o rám dveří), neurologické obtíže se mohou objevit třeba i po roce!!!

O mozku bychom mohli psát jistě mnohem víc, ale nechci vás zahlcovat nesrozumitelnými daty. Ti hloubavější se mohou podívat na internet, např. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mozek.

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz