U P O Z O R N Ě N Í - "CHUDÁK PACIENT"

19.02.2021 23:28

 "CHUDÁK PACIENT".

Internet je zahlcen mnoha reklamami a některé jsou skoro až bizardní. Ale cítím povinnost Vás upozornit na tuto. Viz celý článek:

   Firma Česká apotéka (www.ceskaapoteka.cz) propaguje výrobek "Karpal akut". Protože jsem si všiml v TV reklamy na "karpál", jako neurolog jsem se na ni podíval. A první, co mě napadlo, bylo "CHUDÁK PACIENT".

   Syndrom karpálního tunelu je velmi nepříjemné onemocnění, někdy je nutná operace na specializovaném chirurgickém oddělení. Většina lidí pochopitelně volí sice nejistou, ale jednodušší a pohodlnější cestu bez operace.
   V televizi se objevila reklama, která předvádí něco naprosto nepravdivého, chybného.
   Proto jsem do firmy napsal, abych zabránil šíření bludu:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nevím, kdo vám dělal odborného poradce na níže uvedenou reklamu, ale lituji pacienty, kteří si myslí, že jim tato reklama radí dobře. Je zcela zcestná a úspěšně oddálí moment SPRÁVNÉHO VYŠETŘENÍ A LÉČBY.

Jedná se o reklamu, propagující "Karpal akut", která se objevuje v televizi (nevím přesně, na kterém programu, ale jistě budete vědět).

Žena si tam levou rukou intenzivně masíruje dlaňovou stranu 3. a 4. prstu pravé ruky a malíček téže ruky. Tedy lokalitu, odpovídající jinému nervu - loketnímu nervu (n. ulnaris). (většinou útlak v oblasti lokte).

   Při tzv. syndromu karpálního jde o útlak - otok v oblasti tzv. karpálního tunelu, tedy vnitřní straně zápěstí a potíže jsou typické - poruchy citlivosti a hůře i horší hybnost a oslabení síly svalové

1. - 3. prstu (palec, ukazovák, někdy i prostředníček). 
   Předváděná masáž je tedy opravdu "ZCESTNÁ". Nehledě na to, že takto intenzivní masáž by u syndromu karpálního tunelu mohla pravděpodobně přinést ZHORŠENÍ. (Pokud by byla prováděna v místě vzniku (původu) obtíží, tedy nad karpálním tunelem).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odpověď přišla, ale její znění mě bohužel nepřekvapilo. Nejen, že její obsah a formu reklamy obhajují, ale zaštiťují se navíc "údajnými cca 260 neurology, kteří "přípravek doporučují".
Odepsal jsem, že i student medicíny by měl s tvrzeními, která jsou v reklamě, při zkoušce z neurologie velké obtíže. Natož neurolog, který se s tímto problémem setkává poměrně často. A to se dál nerozšiřuji o specialistech, kteří provádějí EMG vyšetření (ti by se nestačili divit). Většina pacientů, kteří se s tímto onemocněním setkali, má stejné zkušenosti.
   Proto jsem napsal, že nevěřím tomu, že to s neurology konzultovali. Že je to tak, jakoby doporučovali pacentům mazat kotník při bolavém koleni a přesvědčovali je, že koleno přestane bolet.

 

MUDr. Václav Lukáš - neurolog

775 415 424